icon-search
icon-search

Rawatan Botak Tengah

Rawatan kepada Androgenatic Alopecia ni banyak jenis. Ada yang kena makan, ada yang kena sapu, ada yang kena pakai.

Antara ubat (Over The Counter OTC drug) yang digunakan untuk block enzim 5αReductase adalah Finasteride. Ubat ini perlu preskipsi dari doktor. Makan secara konsisten sekurang-kurangnya 6 bulan.

Ada kajian yang menunjukkan long term effect Finasteride menggangu sistem libido (seks)  orang lelaki. Oleh itu, ubat Finasteride tidak boleh suka- suka dimakan tanpa nasihat dari doktor.

Minoxidil adalah ubat sapu yang juga digunakan untuk halang penukaran hormon testosterone menjadi Dihydrotestosterone (DHT). Ubat ini juga perlukan preskipsi doktor dan perlukan penggunaan yang berterusan. Kesan penamatan penggunaan krim minoxidil juga akan menyebabkan keguguran rambut yang berterusan.

Hair transplant adalah proses yang melibatkan surgeri yang menanam anak rambut ke kulit kepala. Prosedur ini melibatkan kos yang mahal dan hanya boleh dilakukan oleh esthatic dermatologist. Antara harga transplant berbeza mengikut klinik dari RM6,000 hingga mencecah RM24,000 untuk prosedur tersebut.

Rawatan alternatif lain untuk (botak tengah) male pattern hair loss adalah memakan herba SAW PALMETTO.

Kajian terhadap SAW PALMETTO menunjukkan ianya dapat menghalang enzim 5αReductase itu.

Saw palmetto boleh di dapati di Watson/Guardian/farmasi. Rujuk dengan doktor jika anda mempunyai sebarang masalah kesihatan sebelum makan herba ini.

Antara herba lain yang telah menjalani ujian untuk membantu menggalakkan pertumbuhan rambut adalah rosemary.

Herba Rosemary terbukti dapat membantu menggalakkan pertumbuhan rambut baru dan mengawal keguguran rambut (mengikut kajian Double Blind test secara topical application). Kerana itu salah satu herba utama dalam formula Shampoo Santan Myhomelab adalah menggunakan Minyak Pati Rosemary.

Shampoo Santan 300ml.png

buy button.png


Herba- herba lain yang sering dikaitkan adalah Stinging Nettle Root dan Ginkgo Biloba (Pegaga).

Kajian herba Stingging Nettle Root belum dapat dibuktikan lagi.

Gingko Biloba pula dipercayai dapat membantu dalam peredaran darah.

Anda mempunyai masalah rambut dan perlukan nasihat? Jom saya bantu.

whatsapp-button.png
Older post Newer post

Your Cart

Your cart is currently empty.

Continue browsing here.